miercuri, 9 decembrie 2009

GREECE...inceputul civilizatiei europene.

           
                                  Am plecat cu gandul in aceasta incursiune de la mitologia greaca, ILIADA si ODISEEA, care cuprind mituri despre cei doisprezece zei din Olimp:Zeus,Afrodita,Atena,Apollo ....Aceste povestiri, familiare tuturor , formau fundamentele ritualurilor lor şi erau o reprezentare a lumii.
                                Mitologia greacă şi-a elaborat un panteon aproape exclusiv antropomorfic, amoral, sacralizând defecte umane capitale (viclenia, adulterul, incestul, paricidul şi fratricidul şi în genere crima, vanitatea, trufia, lăcomia, nedreptatea).
Lumea mitologiei greceşti este complexă: monştrii, războaie, intrigi şi zei indiscreţi sunt numeroşi, iar genealogia lor se încrucişează deseori.

.....apoi am vrut sa pasesc prin locurile unde s-au deschis drumuri noi în economie, filosofie, ştiinţă, artă si anume pe urmele lui Arhimede, Pericle, Pitagora, Herodot, Hipocrate, Aristofan sau Sofocle.
                    Ca sa fiu cat mai aproape de "ZEUS"..:) am ales ca  loc de meditatie si implinire a viselor LEPTOKARIA,statiune internationala,din zona RIVIERA OLIMPULUI, situata la 25km de KATERINI (unul dintre cele mai importate orase ale greciei).Stiati ca in LEPTOKARIA s-a nascut legendarul muzician si poet ORFEU?
Statiunea este amplasata intre MUNTELE OLIMP si MAREA EGEE,munte si mare deopotriva,este fascinant sa le ai pe amandoua..;)....urci pe strada principala,mergi la munte,cobori pe aceiasi strada...ajungi la mare.


LA MUNTE                      
                          
                                                            LA MARE
Intre suprematia naturii,muntele pe de o parte si a marea pe cealalta parte,un loc la fel de fascinant era gara(contributia umana)....noi avem "sageata albastra"...ei"sageata mov"..;).Noaptea parea ceva ireal intretaierea soselei cu calea ferata .."pasajul".



Leptokaria is a fisherman village and it is situated at the foot of Olympus, the home of Gods by the Ancient Greek Mythology. From the east it is wet by the blue waters of Thermaikos gulf. In this typical Greek village with the hospitable people you can enjoy unforgettable vacations. In Leptokaria you can enjoy the warm sun of Greece, the rich and wide seasides and the clean sea that invite you for a cool bath.

 
        Odata ajunsa aici ,am inchis ochii si visul a inceput sa se deruleze cu incetinitorul ,iar emotia sa-si faca prezenta din ce in ce mai mult si mai puternic.Prima incursiune in vis am facut-o la Muntele Olimp.
       Acest acoperis al lumii grecesti era considerat in antichitate lacasul zeilor. De aici Zeus hotara destinele intregii lumi si tot de aici arunca fulgere spre muritorii care ii sfidau puterea.       
      Astazi, Muntele Olimp este vizitat atat pentru frumusetea peisajelor cat si pentru manastirile grecesti construite pe crestele sale.
Cu emotie si nerebdare am inceput ascensiunea catre cel mai înalt munte din Grecia, care cu înălţimea sa de 2917 metri (vârful Mythikas) a fost considerat de grecii antici ca locuinţa celor mai importanţi zei.
      Muntele Olimp este vestit pentru marea varietate de plante, cu mai multe specii endemice. Flora, fauna şi caracteristicile formaţiilor geologice deosebite, declarata ca regiune de rezervaţie biologică. 
    Orice ascensiune pe Muntele Olimp începe din oraşul Litochoro, numit şi „Oraşul Zeilor”.
    De aici frumusetea peisajelor ce o sa vina este mai graitoare din imagini, decat daca as incerca s-o transpun prin cuvinte.


      De aici porneste drumul de circa o oră între stâncile canionului Enipeas.
      Cu cat inaintez pe cararea ingusta si lipita de marginea muntelui ,emotiile ma coplesesc si fac sa ma opresc si sa privesc in jur,in jos rapi adanci si negre,in sus maretia stancilor si albastrul cerului.
      Ma apropii cu teama de puctul terminus "lacasul lui ZEUS"...oare ma priveste cumva de sus ascuns in locasul lui de perdeaua de nori albi si pufosi?...noua muritorilor ne este dat sa vedem doar locul unde ZEUS se imbaia dezmierdat de nimfe....dar privesc cu un fel de tristete si neputinta spre varful muntelui..de ce nu pot ajunge pana la poarta imparatiei?..;(







                        BAITA LUI ZEUS
         BAITA NIMFELOR
                                                                                                             
                  M-am despartit cu greu de locul de intrepatrundere dintre cele doua lumi.

                O alta minune a acestei zone se afla în partea sudică a muntelui ,în satul Paleos Panteleimonas (vechiul Pantelimon), amplasat într-o împrejurime fantastică. Satul a fost fondat în perioada ocupaţiei otomane, şi după eliberare de sub jugul otoman a fost părăsit, casele s-au ruinat. În zilele de azi se reconstruieşte conform stilului vechi, iar vizita în acest sat parcă ar fi o călătorie înapoi în timp. Aici am gusta diferite specialităţi ale bucătăriei greceşti într-o tavernă rustică. De aici am pornit spre o altă locaţie la poalele muntelui, unde se poate studia un fenomen interesant, inexplicabil, parcă forţele naturii nu ar funcţiona şi apa curge amonte. 

                

   Intr-un tarziu pornesc spre Leptokaria,obosita ,dar fericita  si incantata de ce am vazut si cu gandul ca la miezul noptii voi incepe mirajul unui vis  spre ATENA.
                    Dar pana atunci un mic popas la hotel pentru a ma odihni .
 




2 comentarii:

  1. Frumos.. ,prin prisma ta am reusit sa visez la locurile pe care le-ai vizitat.Chiar am uitat de mine ,dar din pacate acum trebuie sa ma intorc la lucrurile mele zilnice.Astetp urmatorul episod...

    RăspundețiȘtergere
  2. hello. despre homer el vorbeste si in iliada si in odisea despre prietenie si dorinta de a ramane in memorie ( in iliada) si recuperarea memoriei ( in odisea). apoi daca urmaresti cu atentie umanul in iliada si odisea vei observa ca acesta este modelul, pattern-ul care predomina.

    RăspundețiȘtergere